flag
close

Месец на полския език

-10% отстъпка за преводи*

*от и на нидерландски, от 01.04 до 30.04.2024

Честит празник и на всички именници и софиянци!

17.09.2022

Св. София и дъщерите й мъченици Вяра, Надежда и Любов

На 17 септември Православната църква отбелязва деня на сестрите-мъченици Вяра, Надежда и Любов (Πίστις, Ελπίς, Αγάπη) и на майка им – Света София (Σοφία– Всеобхватната Божия премъдрост).

Според традицията, трите сестри живели по времето на римския император Адриан (началото на 2. век) и дали живота си за своята вяра. Имената им въплъщават основните християнски добродетели, обединени около своята майка – Божията премъдрост. Целият източен християнски свят нарежда Света София и дъщерите й сред най-значимите свои символи. Не е случаен фактът, че името й е дадено на най-значимия православен храм в света – „Света София” в Константинопол. И не е случайно, че катедралният храм на новопокръстената древна Сердика е бил наречен също на името на светицата, като дал и сегашното име на нашата столица.

Според народната традиция, трите дъщери на Света София, тъй като били съответно на 12, 10 и 9 години, въплъщават и стремежа на децата към учението, за да достигнат мъдростта, съдържаща се в нейното име.

Честит празник и на всички, които празнуват на този ден!

Честит празник и на всички софиянци!