flag
close

Месец на полския език

-10% отстъпка за преводи*

*от и на нидерландски, от 01.04 до 30.04.2024

Честит Никулден! Кой празнува днес?

06.12.2023

Кога е Никулден?

Никулден е православен християнски празник, който се чества на 6-ти декември. Този празник е посветен на свети Николай Чудотворец (Николай Мирликийски), който е един от най-почитаните светци в християнството.


Кой е Свети Николай?

Свети Николай е бил епископ в град Мира (в днешна Турция) през 4-ти век. Той се отличава с множество добри дела и чудеса, които са му приписвани. Един от най-известните митове около свети Николай е този за подаряването на подаръци на бедните и нуждаещи се.

В мнозина страни, особено в източно-православните християнски общности, Никулден е свързан с обичаите на "Никулденско коледуване". Този обичай подразбира даряване на подаръци, особено на децата. В този ден хората обичат да се събират семейно, да се насладят на традиционни ястия и да изразяват доброта и щедрост.


Къде се празнува Никулден?

Празнуването на Никулден е широко разпространено в източно-православните християнски страни, като България, Русия, Гърция и други.


Кой празнува на Никулден?

Днес празнуват рибари, моряци, банкери, търговци и 200 000 именици.

Имен ден имат всички с имена, свързани със свети Николай, като например Николай, Никола, Нико, Николина, Николета, Никол, Ненка, Нинка, Нина, Нино, Нелина, Ния, Кольо, Нейчо.