flag
close

Месец на полския език

-10% отстъпка за преводи*

*от и на нидерландски, от 01.04 до 30.04.2024

9 май – Денят на Европа

09.05.2022

Огромен европейски флаг, опънат в Страсбург по случай честванията на празника през 2009 г.

9 май е Денят на Европа. На този ден през 1985 г. в Милано лидерите на Европейския съюз решават той да се чества официално като „ден на знамето на ЕС“, понеже на същата дата през 1950 г. е направена първата стъпка към създаването на ЕС.

История      

След Втората световна война се съживява отдавна забравеният стремеж за обединяване на Европа, разкъсвана от унищожителни и страшни военни действия няколко десетилетия наред. Тласък на този импулс дава и европейското движение, което на своя Конгрес, проведен в Хага през 1948 г., обсъжда бъдещето на Европа. Открояват се две виждания – това на федералистите и това на съюзистите. Въпреки противоречията между различните виждания за Обединена Европа, целта е сътрудничество и просперитет за континента. Стига се до важен извод. Следвайки горчивия опит от световните войни, участниците осъзнават, че когато отделните национални държави следват пътя, който според всяка от тях е справедлив, те неминуемо достигат до конфликт на интереси една с друга. А за да бъде предотвратен конфликтът, националните държави трябва да бъдат обединени под „стряхата“ на една обща цел.

Часовниковата зала в Ке д'Орсе, Париж.

 

В Париж на 9 май 1950 г. и на фона на разгарящата се Студена война и на страшната опасност от избухването на трета световна, вече и ядрена война (след началото на надпреварата в ядреното въоръжаване), която би унищожила цяла Европа, в 16 часа, в Часовниковата зала на двореца „Ке д'Орсе“ (Министерството на външните работи на Франция), френският външен министър Робер Шуман представя декларация, която оставя паметна следа в световната история, като полага основите на интеграционната общност. В нея той призовава Франция, Федерална република Германия и останалите западноевропейски страни да обединят производството си на въглища и стомана като „първа стъпка към създаването на европейска федерация“. Речта на Шуман е вдъхновена от идеите на френския държавник и икономист Жан Моне. Той предлага да бъде създадена наднационална европейска институция, която да управлява въгледобивната и стоманодобивната индустрия – сектор, който по онова време е бил в основата на военната мощ. Декларацията „Шуман“ се стреми да направи невъзможна войната между държавите в бъдещата Общност и да насърчи мира в Европа. Търси още постигане на икономическа стабилност. За тази цел интеграцията не е насочена срещу доскорошния реален и потенциален бъдещ враг Германия, а се стреми към сътрудничество с него. Така, същевременно, без да се използват военни средства, се гарантира обезсилването и контролът над Федерална република Германия. Планира се икономическото обединение да стане въз основа на развитието на черната металургия и въгледобива. Тази икономическа област на отправна интеграция не е случайна. От една страна, черната металургия и въгледобивът имат сложно производство и пазар. От друга, те стоят в основата на развитието на военната промишленост и тяхното производство напомня за икономическото надмощие на отделни държави във Втората световна война. Декларацията цели за в бъдеще икономическите интереси да не се съгласуват, а да се сливат, с което биха се предотвратили междудържавните напрежения и търкания. Интеграцията трябва да става стъпка по стъпка и по предварително създаден план.

Страните, към които министърът отправя призива си, наскоро почти се били унищожили взаимно през Втората световна война  (1939-1945) – ужасния конфликт, оставил след себе си милиони жертви и страшното усещане за морално и материално опустошение.

През април на следващата година по инициатива на Франция, в Париж  е подписан договорът за създаването на Европейската общност за въглища и стомана (ЕОВС). Той е парафиран от Западна Германия, Италия, Нидерландия, Белгия и Люксембург, като по този начин се учредява първата европейска общност.Така,Денят на Европа е един от европейските символи, които насърчават единството между европейците.

Честване

9 май се чества в различни форми в повечето държави-членки и в някои кандидат-членки на ЕС (например в Турция). По правило той не се чества, например, във Великобритания поради известния й „умерен евроскептицизъм“. Поради политическия характер на този ден, той се използва като възможност хората да се информират за ЕС и да се говори в подкрепа на европейската интеграция. Знамето, като друг символ, играе важна роля в честванията. Въпреки че 9 май е по-популярен, тъй като се чества в ЕС, все още 5 май (Денят на Съвета на Европа) се празнува официално от някои европейци поради факта, че Съветът на Европа играе важна роля в защитата на човешките права, парламентарната демокрация и законността. За разлика от това, навремето Декларацията на Шуман просто предлага обединяването на френските и западногерманските въглища и стомана.

От 2003 г. насам Украйна  чества Деня на Европа в третата събота на месец май.

Лого на отбелязването на Дена на Европа в Украйна, 2007 г.