flag
close

Месец на полския език

-10% отстъпка за преводи*

*от и на нидерландски, от 01.04 до 30.04.2024

8 декември – Студентският празник в България

08.12.2022

Празникът се чества у нас от 1916 г.

8-ми декември е денят на свети Климент Охридски по стар стил на календара. Българската православна църква празнува деня на светеца по нов стил на 25 ноември (точно както по църковния ни календар празникът на Св. св. Кирил и Методий е на 11 май, а официално е възприето по стар стил – на 24 май.  Свети Климент Охридски е един от Светите Седмочисленици (заедно с Кирил, Методий и другите им ученици – Климент, Наум, Горазд, Сава и Ангеларий) и е смятан за покровител на българското висше образование.

През 1897 г. за годишен празник на Университета се предлага датата 3 октомври, на която се предвижда и помен на дарителите Евлоги и Христо Георгиеви. На заседанието си от 2 ноември 1902 г. Академичният съвет определя деня на св. Седмочисленици – 25 ноември за празник на Висшето училище. В Правилника на Университета от 1905 г. за пръв път е записан текстът, че 8 декември, денят на св. Климент Охридски, става патронен празник на Университета.

От 1916 г., в резултат на официалното приемане на Григорианския календар в България, годишният празник на Университета се измества с 13 дни напред и започва да се чества на 25 ноември. Така с годините най-старото и престижно висше учебно заведение в България създава и утвърждава 8 декември като символна дата на университетската празничност.

Празнуването е отменено след 1944 г. и е заменено със 17 ноември, когато е Международният ден на студентите.

През 1962 г. празнуването на „Студентския празник – 8 декември” е възстановено.

Тъй като е неучебен ден, той обикновено се използва от студентите за поредица от празнични вечери и здрави нощни купони, в които участват студенти от един поток или група. За „Осми декември“ се организират едно- или няколкодневни излети в курорти извън града на съответното висше училище.

Честит празник, наздраве и умната!