flag
close

Месец на полския език

-10% отстъпка за преводи*

*от и на нидерландски, от 01.04 до 30.04.2024

28 любопитни факта за Свети Валентин от цял свят

07.02.2024
  1. Произходът на празника: Свети Валентин е празник, който се свързва със светеца Валентин, който според легендата помагал на влюбени двойки, а по-късно бил обявен за покровител на влюбените.

  2. Най-забележителната сграда, построена от любов: Най-забележителният дар от любов е Тадж Махал в Индия. Той е построен от монголският император Шах Джахан в памет на съпругата му.

  3. Символът на Свети Валентин: Известният символ на Свети Валентин е сърцето. Вярвало се, че сърцето е мястото, където се намира човешката любов.

  4. От мен за мен: 15% от жените пращат сами на себе си цветя на Свети Валентин.

  5. Празници по целия свят: Свети Валентин се отбелязва не само в САЩ и Европа, но и в страни като Япония, Корея, Китай и други, където традициите могат да се различават.
  6. Лекарите за шоколада: Лекарите през XIX век често съветвали пациентите си да ядат шоколад, за да успокоят страданията си по изгубената любов.
  7. Произход на картичките за Свети Валентин: Традицията на изпращане на картички за Свети Валентин се корени от 18 век, когато британски пощенски служители станали популярни като „сантиментални гонитби“.

  8. Популярен ден за предложения за брак: Свети Валентин е популярен ден за предложения за брак. По статистика, около 6 милион предложения за брак се правят на този ден всяка година.

  9. Първата масова продажба на валентинки: Първата масова продажба на валентинки се случва през 1847 г. във Великобритания, когато един английски бизнесмен на име Естър Хаулънд започнал да ги произвежда.

  10. Произход на цветята за Свети Валентин: Традицията да се даряват цветя за Свети Валентин се свързва с английския поет Жордж Четъртън, който популяризирал даряването на цветя като израз на чувства.

  11. Празничните приключения в Филаделфия: Във Филаделфия, САЩ, Свети Валентин се отбелязва с масови публични сватби на 14 февруари, при които местните жители могат да се женят безплатно.

  12. Празничните приключения в Южна Корея: В Южна Корея Свети Валентин не е само ден за изразяване на чувства, но и ден за изпращане на подаръци от жените на мъжете. След това, на 14 март, обратно мъжете изпращат подаръци на жените.

  13. Валентинови факти за Западен свят: В Западния свят около 50 милиарда валентинки се продават всяка година.

  14. Походът на Ричард Лъйвли и Джулиан Фостър: През 2012 г. двама английски мъже, Ричард Лъйвли и Джулиан Фостър, изкарали 10 дни в ареста в Иран за организиране тайно парти за Свети Валентин.

  15. Празничния костюм на Свети Валентин: В Хаваите Свети Валентин се отбелязва като ден на обличането в червено.

  16. Походът на тайландският Чат Тхайпхрай: През 2013 г. тайландският активист Чат Тхайпхрай поискал от момичето, което обичал, да се ожени за него, като му подарил 1,001 червени рози, предавайки послание за любов.

  17. Празничните приключения в Скопие, Македония: В Скопие, Македония, празникът на Свети Валентин се отбелязва с традиционен парад на цветя и валентинки.

  18. Kрал Хенри VII: През 1537 г. английският крал Хенри VII официално обявил 14 февруари за празника на Свети Валентин.
  19. Средновековните момичета: ядели странни храни на Свети Валентин, за да сънуват бъдещия си съпруг.
  20. Казанова: известен като най-големият любовник на света, ядял шоколадови бонбони, за да е по-енергичен и мъжествен.
  21. Първата кутия бонбони: В края на XIX век Ричард Кадбъри произвел първата кутия бонбони за Свети Валентин.
  22. Шоколадови кутии: На Свети Валентин се продават по над 35 милиона сърцевидни кутии с шоколадови бонбони.
  23. Колко се харчи за шоколад: В САЩ на Свети Валентин се изхарчват над 1 милиард долара за шоколад.
  24. Кой купува повече цветя: 73% от хората, които купуват цветя на Свети Валентин, са мъже, а само 27% са жени.
  25. Червеният цвят: Червените рози се считат за цветето на любовта, защото червеният цвят символизира силни романтични чувства.
  26. За картичките: Приблизително 1 милиард картички се изпращат в цял свят всяка година за Свети Валентин. Този празник заема второто място в класацията след Коледа.
  27. Кой получава най-много картички: Учителите получават най-много картички за Свети Валентин, последвани от децата, майките, съпругите, възлюбените и домашните любимци.
  28. Ромео и Жулиета днес: На всеки Свети Валентин италианският град Верона, където живели шекспировите Ромео и Жулиета, получава около 1000 писма, адресирани до Жулиета.