СВЕТИ НИКОЛАЙ ЧУДОТВОРЕЦ :: Агенция за превод и легализация Лозанова 48

СВЕТИ НИКОЛАЙ ЧУДОТВОРЕЦ
06.12.2013г.

СВЕТИ НИКОЛАЙ ЧУДОТВОРЕЦ
(Никулден)

Свети Николай спасява моряците – картина от Джентиле да Фабриано (около 1425 г.)


Българското име на светеца е Никола. „Николай” е по-скоро русизъм, наложен след църковните реформи на руския патриарх Никон през 1654 г.
Николай Мирликийски е роден през втората половина на III век. Семейството му било знатно и богато. Чичо му, епископ на град Патра в Пелопонес, приел племенника си в храма и оттук нататък той щял да му служи до края на дните си. За разлика от повечето свои събратя светци, Николай умрял в почит и признание на преклонна възраст. Не изпитал мъчения от преследвачи и екзекутори, но изпитал радостта да даваш, без никой да узнае за това, без нищо да очакваш от това. Когато умрели родителите му, той раздал своя имот и никой дори не научил какво е направил.

Преданието разказва как светецът спасил един обеднял човек с три дъщери. Когато изгубил всичките си пари, човекът бил решен на всичко, та дори и да продаде дъщерите си. Но светецът не позволил това да се случи. Една нощ разореният получил неочакван дар – кесия с жълтици. С нея оженил едната си дъщеря за богат жених, заживяла тя добре. После получил нов дар – кесия с жълтици и за втората си дъщеря. После – и за третата. Накрая и за себе си намерил жълтици. Хукнал да гони странника, който му подхвърлил парите, тичал след него бездиханно, но в мига, в който почти го застигнал, съзрял в него Божия пратеник, осъзнал, че само такъв можел да бъде той, само светец можел да даде неочаквания дар, който го спасил от греха. Вероятно оттогава почитат св. Николай като закрилник на имота и парите.

Веднъж тръгнал да се поклони на Божи гроб. В морето се разразила буря, един моряк паднал от върха на корабната мачта и всички мислели, че вече е умрял. Свети Николай възкресил моряка и с молитвата си успокоил морето Оттогава пък трябва да е останала славата му на повелител на морските бури и закрилник на моряците.

В жестокото за християните време, при гоненията на императорите Диоклециан и Галерой, св. Николай бил епископ в град Мира. Много мъчения и смърт видели очите му. На Възкресение Христово в Никомедия в храма били изгорени 20 000 души. Мнозина били хвърлени в затворите. Затворен бил и епископ Николай. Спасително се оказало времето на Константин Велики, който не само прекратил гоненията, но и в преди смъртта си сам приел християнството.

Свети Николай – преносима византийска икона от 15. век. Византийски музей, Атина.


През 325 г. бил свикан Първият вселенски събор в Никея (Северозападна Мала Азия). Присъствали всичките тогавашни 318 епископи. Огромна заслуга за разбирателството, постигнато след дълги дискусии на този събор, заедно с епископ Осий (Хосий) от Кордова, имал епископ св. Никола. Всичките му дела до края на живота му (342 г.) имали за цел да умиротворяват, да закрилят, да дават изцеление. Постигал го с чудна лекота, наричали го Чудотворец. Погребали го в катедралата на Мира и сред вярващия народ се понесла мълвата за благовонното миро, което оросявало мощите му и от което всеки можел да получи изцеление.

През Средновековието (в 1099 г.) мощите му били откраднати от италиански моряци от храма в Мира и пренесени в град Бари в Италия, където се пазят и до днес. По-късно частици от тези мощи са дарявани от Римокатолическата църква на различни поместни православни църкви; такава частица се пази и почита и в храма „Св. Николай” в София и в Созопол.

В България светецът се празнува се празнува два пъти – на 6 декември (Никулден) и на 9 май (Св. Николай Летни). В Германия, Холандия и Белгия празникът е на децата. Те слагат обувките си навън и ако са били послушни през годината, ще открият в тях шоколади, бонбони и други подаръци. Но ако децата са били лоши през годината, ще видят в обувките си въглени и съчки.
На Запад празникът на Свети Николай, тоест „Santa Claus”, се свързва с Коледа и се свързва с Коледа и размяната на подаръци. В Гърция обаче неговият образ се отъждествява със свети Василий, който носи червени дрехи и има бяла брада. Много е вероятно всички тези образи да имат предхристиянски произход – за „Бащата на снеговете” и т.н.

Направете запитване

В случай че Ви интересува превод, посочете от какъв на какъв език се превежда, срока за изпълнение и прикачете документа в един от възможните формати. Ако имате допълнителни забележки, допишете ги в полето най-долу.

В случай че Ви интересува заверка или легализация на документ, посочете вида на документа, от коя държава идва (за документите от чужбина), за коя държава е предназначен и на какъв език се превежда (за документите от България за чужбина), предназначението на документа (промяна на гражданско състояние, емиграция, регистрация на юридическо лице и т.н.) и/или допълнителна информация.


Имена: *
E-Mail: *
Телефон: *
Запитаване за: *      
Език, от който се превежда: *
Език, на който се превежда: *
Срок за изпълнение: *      
Държава, издаваща документа:
Институция, издаваща документа:
Държава, за която ще послужи документа:
Избери файл: *
  Изпрати