Св. Йоан Кръстител (Ивановден), 7 януари :: Агенция за превод и легализация Лозанова 48

Св. Йоан Кръстител (Ивановден), 7 януари
07.01.2013г.

Св. Йоан Кръстител (Ивановден), 7 януари

 

Ивановден (от еврейски „Божия благодат”) е религиозен и народен празник,  който се празнува в чест на Свети Йоан Кръстител (или Предтеча – Πρόδρομος).  Според Евангелието на Лука, св. Йоан се родил половин година преди Иисус и бил негов роднина. Около 29-30 г. започнал да проповядва за идването на Месията, следвайки старозаветните пророчества. Той дава на Иисус Светото кръщение в река Йордан. По православния църковен календар празникът се отбелязва неподвижно на 7 януари. Той доста късно се е отделил от Богоявление, с който е и пряко свързан.

«Кръщение Господне», Тинторето

Св. Йоан ревностно се борил с несправедливостите и престъпленията, като най-сериозното обвинение за нарушаване на праведността било изобличаването на римския васал, тетрарха на Галилея Ирод Антипа, който отнел от брат си Ирод Филип  неговата жена Иродиада (която била едновременно племенница и на двамата) и се оженил за нея, грубо нарушавайки еврейския обичай. За това тетрархът хвърлил Йоан в затвора, но не се решавал да го екзекутира поради огромната популярност на проповедника (Матей 14:3-5, Марк 6:17-20).

Съгласно Евангелията на Матей и Марк, Йоан бил арестуван по време на пребиваването на Иисус в пустинята, от което заключаваме, че Иисус започнал да проповядва едва след като дейността на Йоан била прекратена. В тъмницата Йоан чул «за делата Христови, изпратил двамина от учениците си да Му кажат: Ти ли си Онзи, който ще дойде, или да чакаме другиго? (Матей 11:2-3).

Саломе, дъщерята на Иродиада (в Евангелията не е назована по име), на рождения ден на Ирод Антипа «танцувала и полягала до него». Като награда за сластния й танц Ирод й обещал да изпълни всяко нейно желание. Подбудена от майка си, която ненавиждала Йоан, понеже изобличавал инцестния й брак, тя пожелала да получи главата на Йоан Кръстител. «Царят се опечалил, но не й отказал» (Марк 6:26). В тъмницата бил изпратен при Йоан един оръженосец (speculator) който отсякъл главата му и я поднесъл на Саломея, която на свой ред «я предала на майка си». Тялото на Йоан било погребано от неговите ученици, а за смъртта му съобщили на Иисус сообщили Иисус (Матей 14:6-12, Марк 6:21-29).


Саломея с главата на Йоан Кръстител, Бартоломео Венето.

„Йоан Кръстител”, Ел Греко
Според българската народна традиция Св. Йоан е покровител на кумството и побратимството. Обредното къпане за здраве на Йордановден продължава и на Ивановден. В някои райони на страната то дори е по-характерно за този празник. Навсякъде обредът е за младоженците, като действието се извършва от кума или девера. Затова окъпването би могло да се разглежда като елемент от следсватбените обичаи, с който се затваря широкият кръг на сватбената обредност. На този ден ергените къпят момите, къпят се и младите мъже и именниците. В Югозападна България къпят младоженките и малките момиченца на възраст до 1 година. Обредното къпане включва и разменянето на подаръци, както и гостувания и празнична трапеза. Народната представа за Св. Иван като покровител на кумството и побратимството определя гостуванията у кумовете. Кумците носят кравай, месо, вино. Прави се обща трапеза. На Ивановден изтича срокът, през който обикалят новогодишните маскирани дружини. В някои райони на страната коледарите отвеждат тържествено царя на чешмата и го окъпват. След това той устройва угощение, на което присъстват и мъже, маскирани като мечки, невести или арапи. Накрая всички излизат на празнично хоро, с което приключва пълният цикъл на обичая Коледуване.  Ивановден е най-празнуваният имен ден  у нас, отбелязван от около 174 000 души. По стар стил (в Русия и Сърбия) е празнуван на 20 януари. Тъй като Руската и Сръбската православни църкви следват стария стил (Юлианския календар), на 7 януари те празнуват Рождество Христово.
Имен ден празнуват:
Иван, Ваньо, Иванка, Ивана, Ваня, Ванина, Ванеса Йоан, Йоанна, Йоана Иво, Ива Ивайло, Ивайла Ивелин,  Ивелина Ивет,  Ивета, Иванина, Ивона Йов, Йово, Йолина Йонко, Йонка, Йото Жан, Жана Калоян Яна, Янина Иванета, Йонина, Ина, Ивалена, Светозар, Светослав, Мариан и много други.   

ЧЕСТИТО!


Направете запитване

В случай че Ви интересува превод, посочете от какъв на какъв език се превежда, срока за изпълнение и прикачете документа в един от възможните формати. Ако имате допълнителни забележки, допишете ги в полето най-долу.

В случай че Ви интересува заверка или легализация на документ, посочете вида на документа, от коя държава идва (за документите от чужбина), за коя държава е предназначен и на какъв език се превежда (за документите от България за чужбина), предназначението на документа (промяна на гражданско състояние, емиграция, регистрация на юридическо лице и т.н.) и/или допълнителна информация.


Имена: *
E-Mail: *
Телефон: *
Запитаване за: *      
Език, от който се превежда: *
Език, на който се превежда: *
Срок за изпълнение: *      
Държава, издаваща документа:
Институция, издаваща документа:
Държава, за която ще послужи документа:
Избери файл: *
  Изпрати