Богоявление (Йордановден) :: Агенция за превод и легализация Лозанова 48

Богоявление (Йордановден)
06.01.2013г.

Богоявление (Йордановден)

6 януари

Богоявление (на гръцки Теофания, Θεοφάνια), преди това известен само като „Явление” (Епифания, Επιφάνια) е един от най-древните християнски празници. Празнува се на 6 януари (Йордановден). Първоначално е посветен на раждането на Иисус и съпътстващите го събития: Обрезание Господне и  Поклонението на Влъхвите (Тримата мъдреци). Исторически е претърпял значителни изменения (най-напред през 4. – 5. век от него се отделя Рождество Христово),  а днес отделните християнски вероизповедания го празнуват по различен начин.

Поклонение на Влъхвите (Стенопис от Кремиковския манастир)

 

Православна традиция

 Православната традиция e сляла празника Богоявление с празника Кръщение Господне, приемайки, че при кръщението на Иисус в река Йордан се появил Бог в Триединната Си същност:  Синът – Иисус Христос, Светият дух – в образа на гълъб и Гласът на Небесния Отец (Глас Божи), който оповестява, че Христос е Негов Син. Тоест, в момента на кръщението небето “се отваря” и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: “Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение”. Оттук и названието на празника.


 Джото, Кръщение Господне.

Народната  традиция

 

Този празник има различни имена в различните области на страната, като някои от тях са Кръстовден, Водици или Водокръщи. Празникът е наречен така, понеже на този ден всеки, който иска да е здрав през годината, се окъпва или поне се измива на реката. С него се слага край на така наречените „Мръсни дни”.

На този ден навсякъде, където има водоем, се извършва ритуалното хвърляне на кръста от местния свещеник. След изваждането на кръста се отслужва тържествена литургия, наречена Велик водосвет (същата литургия съществува и в Русия). На нея се обновява светената вода в храмовете, като всеки си носи у дома от нея. Тя пази от болести и пречиства душата. Пази се през цялата година за тежките моменти в семейството, ако някой легне болен. На Йордановден се месят три ритуални хляба, при чието замесване се ползва остатъкът от старата светена вода. Единият е за дома, вторият е за гостите, а третият се оставя пред вратите на къщата заедно с бакър вино за минувачите. Върху железен предмет се изгарят чемширените китки от предишното Рождество, а пепелта се поръсва със светена вода и се заравя под овошка или трендафилов храст. С донесената от църквата свещ се запалва с “нов” огън кандилото в семейния иконостас. Там се полагат и новите рождественски китки. Вечерта срещу Йордановден е третата (и последна) кадена вечер. Тя трябва да е постна.

От ритуалните измивания и пръскания с вода на Богоявление тръгват и обичаите, свързани с поливането и мокренето на всички именници, независимо от годишното време. Поверия за Йордановден

Ако на Йордановден времето е студено и сухо – годината ще бъде добра и плодородна.

Замръзне ли хвърленият във водата кръст, годината ще бъде здрава и плодовита.

Вярва се, че този, който е извадил кръста от водата, ще бъде здрав и щастлив.

Според народното поверие през нощта срещу Богоявление в глуха доба небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от бог това, което си пожелае.

Девойките по свой начин вземат участие в празника. Още преди изгрев слънце, те отиват към кладенеца или извора на реката да си налеят "света" вода. На реката обливат домашната икона и лицата си.

В Родопите има още една традиция: на този ден във водата се хвърлят младоженците (двойките, които са се оженили през изминалата година), за да са живи и здрави през новата. Къпането се извършва от специални „хаскари” или „къпинчари”. Ако наблизо няма река, церемонията се провежда до кладенеца.

Народът нарича празниците Богоявление и Ивановден с общото име „Водици”, понеже имат връзка с водата.

 

Празникът се празнува в България, Гърция и Румъния по Григорианския календар (нов стил) на 6 януари, а в Русия и Сърбия – по Юлианския (стар стил), на 19 януари.

 

На тази дата имен ден празнуват: Йордан, Йорданка, Данчо, Дана, Божидар, Божанa, Божан, Богдан, Богдана, Боян, Богoлюб, Богoлюбa. Честито!

 

На този ден се отбелязва и рожденият ден на великия български поет и революционер Христо Ботев (р. 1848 год.).


.

Направете запитване

В случай че Ви интересува превод, посочете от какъв на какъв език се превежда, срока за изпълнение и прикачете документа в един от възможните формати. Ако имате допълнителни забележки, допишете ги в полето най-долу.

В случай че Ви интересува заверка или легализация на документ, посочете вида на документа, от коя държава идва (за документите от чужбина), за коя държава е предназначен и на какъв език се превежда (за документите от България за чужбина), предназначението на документа (промяна на гражданско състояние, емиграция, регистрация на юридическо лице и т.н.) и/или допълнителна информация.


Имена: *
E-Mail: *
Телефон: *
Запитаване за: *      
Език, от който се превежда: *
Език, на който се превежда: *
Срок за изпълнение: *      
Държава, издаваща документа:
Институция, издаваща документа:
Държава, за която ще послужи документа:
Избери файл: *
  Изпрати