Благовещение, 25 март 2015 :: Агенция за превод и легализация Лозанова 48

Благовещение, 25 март 2015
25.03.2015г.

Благовещение e празник за всички християни, независимо от тяхното вероизповедание, и е едно от най-големите тайнства в християнството. Логично, той се празнува 9 месеца преди Рождество Христово.Според Новия завет,  на този ден Архангел Гавриил донася на Дева Мария „благата вест”, че тя е избраната да роди чрез Непорочно зачатие Спасителя на човечеството, Сина Божий Иисус Христос. За него разказва Евангелието от Лука, глава 1, ст. 26-38. Празникът е окончателно утвърден през 7 век.


Благовещение Богородично от Андрей Рубльов, 1405 г.

Символично значение

Най-късно от 2. век, на Благовещение се гледа като на първия акт на изкупление в християнската история, в който послушанието на Дева Мария уравновесява непослушанието на Ева (по тълкуването на Ириней Лионски). Мария се превръща в „новата Ева”. В текста на прочутия католически химн “Ave maris stella”  („Радвай се, звезда на морето”, IX век)  „Ave” е анаграма на „Eva”. С други думи, споменаването на Ева е същевременно и упоменаване на Мария. Иероним е въвел формулата: „смъртта е чрез Ева, а животът – чрез Мария”. А според Августин Блажени, „смъртта е чрез жената и животът е чрез жената”. А Теофилакт Български от Охрид (11-12 век) в тълкуванието си на Евангелието от Лука пише: „Доколкото Господ е рекъл на Ева: «Ще раждаш децата си в болка» (Битие 3:16), сега болката ще се смени с радостта, която Ангелът носи на Девата: «Радвай се, благодатна!».”

„Благовещение” от Фра Беато Анджелико, 1430-1432, днес в Прадо, Мадрид. На заден план Архангел Михаил прогонва от рая Адам и Ева след тяхното грехопадение (от последствията на което човечеството ще бъде спасено от непорочно заченатия в този момент Иисус). Дева Мария  всъщност влиза в ролята на „новата Ева”.

В българската народна традиция празникът се свързва с идването на пролетта и затова на този ден задължително трябва да се яде „нещо зелено” (коприва, спанак, лапад, киселец и т.н.). Също така е традиция на този ден на трапезата да има риба, като обикновено се приготвя рибник – риба с ориз. Задължително се пече пита, която се намазва с мед и се раздава на съседи и близки. Според народните вярвания на този „благ ден” („Благовец”) по-леко и бързо зарастват всички рани, затова най-често тогава се дупчат ушите на малките момиченца. През деня всяка отрова губи силата си. Стопаните премитат къщите и дворовете си и палят огньове, които прескачат, за да не пострадат от змийско ухапване през лятото. Поради същата причина жените не докосват игли, куки или конци. Благовещение се празнува на 25 март.  Празникът се пада винаги през Великия пост и на него се разрешава риба. На празника празнуват всички с името Блага, Благо, Благовест, Благовеста, Благой, Благойна и други производни.

На 25 март е и националният празник на Република Гърция (съвпада по дата, но няма връзка с Благовещение). През 1821 г. на тази дата била обявена независимостта й, което поставило началото на Гръцкото национално-освободително въстание срещу османското робство, което след много тежки перипетии завършил с успех през 1828 г. и основаването на независимата гръцка държава.

На този ден са именници:  Благовест, Благовеста, Благой, Блага, Благо, Евелина, Евангелина.

Честито и наздраве на всички празнуващи!

Направете запитване

В случай че Ви интересува превод, посочете от какъв на какъв език се превежда, срока за изпълнение и прикачете документа в един от възможните формати. Ако имате допълнителни забележки, допишете ги в полето най-долу.

В случай че Ви интересува заверка или легализация на документ, посочете вида на документа, от коя държава идва (за документите от чужбина), за коя държава е предназначен и на какъв език се превежда (за документите от България за чужбина), предназначението на документа (промяна на гражданско състояние, емиграция, регистрация на юридическо лице и т.н.) и/или допълнителна информация.


Имена: *
E-Mail: *
Телефон: *
Запитаване за: *      
Език, от който се превежда: *
Език, на който се превежда: *
Срок за изпълнение: *      
Държава, издаваща документа:
Институция, издаваща документа:
Държава, за която ще послужи документа:
Избери файл: *
  Изпрати