Бангó Васили (ромският Васильовден), 13-14-15 януари :: Агенция за превод и легализация Лозанова 48

Бангó Васили (ромският Васильовден), 13-14-15 януари
14.01.2013г.


Бангó Васили, Бангó Васил, Бангó Василий, или още Василица, е най-големият празник на ромите-християни в България, тоест ромската Нова година.  Празнува се по стар стил (по Юлианския календар) и празненствата траят 2 – 3 дни.

Първия ден ромите посрещат Бъдни вечер с празнична трапеза, на която се нареждат постни гозби. Стопанката меси обреден кравай за здраве и късмет и пече сладка тиква с мед и пара, по която се гадае дали ще е спорна  годината.

На втория ден, Василица, по стар обичай се коли курбан – най-често гъска или петел, от който приготвят обредната храна за празника. Птицата пълнят с ориз, за да има берекет, а на крилата й слагат две свещици, по чийто пламък предсказват  здрав ли ще бъде стопанинът.Докато приготвя птицата, майката трябва да мълчи. Във всяка къща се точат баници, баклави, младите жени чистят къщата и лъскат съдовете, всичко трябва да блести от чистота. Правят се и сарми.

Когато всичко е готово, слагат трапезата на пода в средата на стаята и нареждат хляба и гозбите. Запалват свещи и по-младите целуват ръка на по-възрастните и искат прошка от тях. Стопанинът разчупва питката, в която има златна пара, пазена и предавана от баща на първородния му син. Чак тогава сядат около трапезата. Ядат, пият, играят, веселят се.

Посред нощ пристига Бангó Васил (в превод: Куция Васил), който е пътувал 3 дни и се е борил с големи трудности по пътя. Затова е ранен, брадясал, уморен. Той е обикновено едър, гласовит, сръчен и щедър. Има добра дума за всеки, пожелава късмет и здраве, щастие на възрастните, а на децата раздава подаръци.

На Василица (14 януари) сутринта децата обикалят съседските къщи и сурвакат за здраве, благополучие, късмет, плодородие. Вярва се, че от тяхната благословия и „лек крак” зависят щастието и късметът.От сутринта жените гледат какъв човек пръв ще влезе в дома и по това гадаят ще има ли късмет семейството.

На 15 януари, третия ден, който ромите наричат "патерица", те ходят на гости у близки и приятели, нареждат пищни трапези и правят големи веселби. ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

Направете запитване

В случай че Ви интересува превод, посочете от какъв на какъв език се превежда, срока за изпълнение и прикачете документа в един от възможните формати. Ако имате допълнителни забележки, допишете ги в полето най-долу.

В случай че Ви интересува заверка или легализация на документ, посочете вида на документа, от коя държава идва (за документите от чужбина), за коя държава е предназначен и на какъв език се превежда (за документите от България за чужбина), предназначението на документа (промяна на гражданско състояние, емиграция, регистрация на юридическо лице и т.н.) и/или допълнителна информация.


Имена: *
E-Mail: *
Телефон: *
Запитаване за: *      
Език, от който се превежда: *
Език, на който се превежда: *
Срок за изпълнение: *      
Държава, издаваща документа:
Институция, издаваща документа:
Държава, за която ще послужи документа:
Избери файл: *
  Изпрати